Start Planning
Lieldienas

Lieldienas 2019. un 2020. gadā

Latvijā Lieldienas ir kas nozīmē “Lielas Dienas” un sākotnēji tas bija seno pagānu pavasara ekvinokcijas festivāla nosaukums. Kad latvieši kļuva par Kristīgu valsti, seno pagānu ekvinokcijas tradīcijas un jauno kristiešu tradīcijas sajaucās, līdz kādai robežai, un tika svinētas Lieldienu laikā. Lieldienu sezonai ir paredzētas divas oficiālas brīvdienas, tā ir Lielā Piektdiena un Lieldienu pirmdiena.

GadsDatumnsDienaSvētki
201919. aprīlispiektdienaLielā Piektdiena
22. aprīlispirmdienaOtrās Lieldienas
202010. aprīlispiektdienaLielā Piektdiena
13. aprīlispirmdienaOtrās Lieldienas

Lielākā daļa veco uzskatu par Lieldienām un pavasara ekvinokciju ir izzuduši, bet daži no paradumiem tomēr ir palikuši. Piemēram, latvieši joprojām bieži pavada laiku koku šūpolēs, vislabāk uz augstas nogāzes, Lieldienu rītā. Dažreiz viņi arī uztaisa šūpoles tieši pirms vai pašās Lieldienās, tomēr tagad tas ir mazāk ierasti. Daži cilvēki gan uztraucas par Lieldienu šūpoļu sadedzināšanu sekojošajā svētdienā, lai nodrošinātu, ka ļaunās raganas tās nevarēs izmantot.

Mūsdienās 80 procenti Latvijas divu miljonu iedzīvotāju ir kristieši, trešā daļa ir luterāņi, ceturtdaļa romas katoļu un sestā daļa krievu pareizticīgo. Īpašie baznīcas dievkaplojumi tiek noturēti Lielajā Piektdienā un Lieldienu svētdienā, svinot Kristus augšāmcelšanos. Daži cilvēki atzīmē arī Zaļo Ceturtdienu, Latvijā sauktu par “Zaļo Ceturtdienu”, un Lieldienu pirmdienu kā daļu no svētku laika.

Tradicionāli Latvijā Lieldienu olas ir ļoti dekoratīvi rotātas. Tradicionālā tehnika ietver vietējo, dabisko krāsvielu izmantošanu, īpaši izkaltētās dzelteno sīpolu mizas. Dažos gadījumos dažnedažādas lapas un ziedi tiek drānā aptīti ap olām, lai atstātu formas, rakstus, un citus dizainus uz olas čaumalas pēc tam, kad tā ir izvārīta. Un vēl citos gadījumos, ola vispirms tiek vārīta un nokrāsota, un tiek izmantots instruments ar asu galu, lai ieskrāpētu dizainus. Tiek spēlētas arī olu spēles. Olas tiek sasistas kopā starp diviem pretiniekiem, vai tiek ripinātas lejā pa slīpumu pret pretinieka olu un zaudē tas, kuram pirmajam ieplaisā ola.

Lieldienu vakariņas Latvijā var ietvert plašu ēdienu dažādību, bet uz galda vienmēr ir olas. Visticamāk būs arī saules formas maizes un kūkas, kaudzēm desertu, liela daļa piena produktu, un kāda veida cūkgaļas ēdiens kā pamatēdiens.

Accept